Oamenii merg la terapie dintr-o varietate de motive: un eveniment dificil din viață, o traumă, emoții volatile, probleme în relații sau sănătate mintală sau fizică precară. Oricare ar fi motivul, poate fi greu să decizi dacă și când terapia este potrivită pentru tine.

Dacă citești acest articol, probabil că este deja momentul potrivit. Dacă te gândești la terapie, ceva te frământă și cauți ajutor. Consideră asta un semn că e timpul să faci un pas înainte.

Dacă încă nu ești sigur(ă), continuă să citești.

De ce să mergi la terapie?

Uneori, mintea noastră pare că lucrează împotriva noastră. Terapia te poate ajuta să înțelegi de ce gândești, simți sau acționezi într-un anumit fel și să îți ofere instrumentele necesare pentru a adopta comportamente mai sănătoase.

Prin terapie poți:
✔️ Identifica, înțelege și depăși obstacolele interioare.
✔️ Conștientiza și schimba tiparele de gândire și convingerile care te limitează.
✔️ Îmbunătăți sănătatea ta fizică sau mintală.
✔️ Gestiona mai bine o afecțiune mintală.
✔️ Face schimbări durabile în gândirea și comportamentele tale, care îți pot îmbunătăți toate aspectele vieții.

Când sănătatea ta mintală are de suferit

Cu toții avem momente dificile, cum ar fi tristețea după o despărțire sau anxietatea înainte de un eveniment important. Însă când devin aceste stări problematice? Atunci când îți afectează viața de zi cu zi.

Sănătatea mintală și bolile mintale sunt concepte distincte, dar corelate. Sănătatea mintală se referă la resursele interioare pe care le ai pentru a face față provocărilor vieții. Dacă ai o sănătate mintală bună, te poți bucura de viață, ai relații puternice, faci față stresului și ai un scop clar.

Dacă ai un dezechilibru emoțional, îți va fi dificil să te adaptezi la schimbări precum o despărțire, un nou loc de muncă, pierderea unei persoane dragi sau provocările parentalității. Terapia te poate ajuta să-ți îmbunătățești reziliența, starea de bine si să găsești perspective diferite care să-ți aducă liniștea sufletească. În terapie poți elibera din corpul tău emoțiile blocate de-a lungul anilor, conflicte, traume, care te-a bulversat.

Pe de altă parte, bolile mintale sunt tulburări care afectează gândurile, emoțiile și percepțiile, influențând viața de zi cu zi. Acestea pot lua multe forme, fiecare având propriile simptome și manifestări.

Semne că ar putea fi momentul să începi terapia:


🔹 Sentimente de neputință – te simți blocat(ă), demotivat(ă) sau lipsit(ă) de speranță.
🔹 Lipsa de interes – activitățile care îți făceau plăcere nu te mai entuziasmează.
🔹 Furie intensă – te simți adesea iritat(ă), resentimentar(ă) sau reacționezi exagerat la situații minore.
🔹 Stres copleșitor – ai impresia că nu poți face față, chiar și când situațiile nu sunt extreme.
🔹 Sentimente de vinovăție – te simți rușinat(ă), crezi că nu meriți lucruri bune sau că meriți să suferi.
🔹 Anxietate constantă – te îngrijorezi excesiv pentru trecut, prezent sau viitor, ai gânduri intruzive.
🔹 Oboseală cronică – dormi mai mult decât de obicei, îți este greu să te ridici din pat sau ai energie scăzută în timpul zilei.
🔹 Insomnie – ai dificultăți în a adormi sau te trezești frecvent noaptea.

🔹 Apatie, depresie

Atât o sănătate mintală precară, cât și o boală mintală sunt motive întemeiate pentru a începe terapia.

Întreabă-te: „Îmi este greu să fac față provocărilor vieții?”
Dacă răspunsul este da, terapia ar putea fi pentru tine.

Ce se întâmplă dacă terapia nu a funcționat înainte?

Mulți oameni amână mersul la terapie pentru că nu consideră că problemele lor sunt „suficient de grave”. Însă nu ai nevoie de un motiv dramatic pentru a merge la terapie.

Unii aleg terapia pentru a se înțelege mai bine. Alții pentru a-și îmbunătăți relațiile sau productivitatea. Unii merg la terapie pentru a-și atinge obiectivele sau pentru că pur și simplu nu se simt fericiți și nu știu de ce. Oricare dintre acestea sunt motive valide pentru a începe terapia.

Unii aleg terapia pentru a-și îmbunătăți sănătatea fizică, pentru a elibera kilogramele în plus, sau pentru a-și găsi scopul în viață. 

Terapia este un proces.
Succesul terapiei depinde de mai mulți factori, inclusiv:
🔹 Timpul și efortul pe care îl investești.
🔹 Gradul tău de deschidere și implicare.
🔹 Alegerea unui terapeut potrivit pentru nevoile tale.

Schimbările nu se produc peste noapte, pentru ca nici problemele nu au apărut peste noapte. Simptomele pot dura săptămâni, luni sau chiar ani pentru a se îmbunătăți. Poate fi frustrant, dar pentru ca terapia să funcționeze, trebuie să îi acorzi timp și încredere.

Uneori, oamenii încep terapia dar rămân sceptici sau rezistenți, asta se petrece în cazul în care nu reușesc să creeze o legătură de încredere cu terapeutul. Terapia nu va funcționa dacă nu ești deschis(ă) către schimbare. Pentru a avea efect, trebuie să fii dispus(ă) să lucrezi cu tine însuți/însăți.

Ce se întâmplă dacă nu sunt pregătit(ă)?

Există mai multe motive pentru care s-ar putea să simți că nu e momentul potrivit pentru terapie:
💰 Costurile financiare pot fi un obstacol.
⏳ Alte priorități îți ocupă timpul.
😞 Frica de a retrăi traumele este copleșitoare.

Este normal. Terapia poate fi costisitoare și dificilă, dar și extrem de benefică. Faptul că acum nu este momentul potrivit nu înseamnă că nu va veni un moment mai bun în viitor.

Dacă te îngrijorează ce ar putea crede ceilalți despre mersul la terapie, amintește-ți că oamenii sunt adesea mai înțelegători decât ne așteptăm. Nu e nimic în neregulă cu a investi în sănătatea ta mintală și fericirea ta.

Dacă te lupți cu sănătatea ta mintală sau fizica, vreau să știi că nu ești singur(ă). Problemele de sănătate mintală sunt comune. A le avea sau a merge la terapie nu înseamnă că este ceva „greșit” cu tine.

🔹 970 de milioane de oameni la nivel global se confruntă cu afecțiuni mintale.
🔹 1 din 5 adulți și peste 10% dintre copii și adolescenți suferă de o tulburare mintală.
🔹 Aproximativ 15% dintre canadieni folosesc servicii de sănătate mintală în fiecare an.

Nu lăsa stigma să te împiedice să îți îmbunătățești viața. Fiecare persoană merită o viață sănătoasă și împlinită.Terapia te poate ajuta să ajungi acolo. ❤️

Ești gata să faci primul pas spre vindecare? 💙

Dacă ai recunoscut vreunul dintre semnele menționate mai sus sau simți că sănătatea ta mintală are nevoie de atenție, nu trebuie să faci asta singur(ă). Terapia îți poate oferi sprijinul, claritatea și instrumentele de care ai nevoie pentru a naviga prin provocările vieții cu mai multă încredere și echilibru. În cadrul ședințelor de terapie vei primi instrumente pe care să le folosești zi de zi pentru a-ți îmbunătăți starea. Terapia poate dura câteva luni dacă te angajezi în acest proces și lucrezi cu tine și în afara ședințelor de terapie. 

Programează o ședință de terapie astăzi și oferă-ți șansa unei vieți mai împlinite și mai conștiente.


Contactează-mă pentru o consultație și hai să vedem împreună cum te pot ajuta. Ai puterea de a alege schimbarea. Începe chiar acum.